Modern släktforskning

Se vad jag hittade på hemsidan Digitaliserade Svenska Dagstidningar. En artikel från september 1919 om morfars farbror som omkom ganska offentligt (morfars ord) i en flygolycka i Helsingborg. Tänk vad man kan hitta med hjälp av Google. Jag hittade även en länk till Blekingska Nationen i Lund och upptäckte att samme Arvid Leire har ett stipendie där, attans att man inte pluggar i Lund!Flygolycka i Helsingborg.
Omkommen passagerare.
Vid 2-tiden på lördagsmiddagen inträffade en ohygglig flygolycka i Hälsingborg, varvid en av stadens mera kända och populära män, doktor Arvid Leire, förolyckades. Han gjorde en flygtur med sin vän marinflggaren löjtnant Wigert och just då maskinen befann sig över hamnen, störtade den från cirlta 50 meters höjd ned i vattnet. Flygaren lyckades frigöra sig ur maskinen och undkom utan skador, varemot d:r Leire drogs under vattnet och omkom.
Vid nedstörtandet lyckades löjtnant Wigert frigöra sig frän remmarna i förarsitsen. Flygmaskinen dök under vattenytan, men ställde sig sedan i vattnet med stjärten upp, och spanarsitsen, vari d:r Leire befann sig, låg flera meter under vattnet. Löjnant Wigert praktiserade sig flera gånger ned till den nödställde kamraten och försökte med en kniv skära loss honom ur remmarna, men misslyckades gång på gång och måste slutligen uppgiva försöket på grund av utmattning. Under tiden anlände bogser- och motorbåtar med folk och man fick snart maskinen på rätt köl. D:r Leire fördes ombord på en bogserbåt skyndsamt i land och energiska upplivningsförsök vidtogos omedelbart av d:r Hallengren, men det var fruktlöst. • Löjtnartt Wigert själv slapp alldeles oskadad från olyckan, men är, förklarligt nog, svårt nedbruten av den sorgliga händelsen. Maskinen, en från Tyskland inköpt 150 hkr. flygbåt, blev totalt spolierad. Medlemmen av flygkommissionen, kapten Porath, uttalar som sin åsikt, att orsaken till olyckan är en för snäv spiral — en som bekant mycket vanlig företeelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0