Plötsligt en kaffe

Har lite slappedag idag. Har varit nere i byn och handlat nyårsmat och nu är jag på utflykt. Första stoppet är hundfjällets välkomstcenter där sara annie och oscar jobbar idag. Oscar bjöd in mig på kaffe så nu sitter jag här i deras soffa och tittar på Plötsligt i Vinslöv, ibland har man det bra. Nästa stopp blir personalrummet på barnens fjäll. Lunchdejt med hela gänget. Det är en längdskidsutflykt:).

Puss

Det är fortfarande kallt här uppe. Det har varit minst minus 14 i över två veckor. Helt crazy ju! Jag har varit ute och längdat idag igen, har samlat på mig tre mil på tre dagar. Och i förrgår åkte jag bara två och en halv kilometer så det räknas knappt som en dag.. :) Igår hade vi filmkväll och ikväll blir det nog kalas. Jag tror bestämt jag ska traska hemåt nu och dammsuga. Man får jobba lite extra som inneboende..!

En kall natt i Sälen

Sälen är kallt. Mycket kallt. Köpte faktiskt skipass idag men orkade inte åka längre än till lunch. Sen läste jag och Johanna Sälen Magasin och drack kaffe på Wärdshuset istället. Tanken var att jag skulle återvända till wärsan ikväll. Det gjorde jag också. Men hade glömt mitt leg hemma så fick traska tillbaka. Sälen är jävligt kallt så här års. Tur att strömmen kom tillbaka. Vi hade strömavbrott en och en halv timme ikväll. Väldigt mysigt men lite svårt att laga mat. Men vi löste det till slut. Det har varit en bra dag. Imorn ska jag åka Kalven runt är tanken. Helst två gånger. Men först ska jag valla om mina skidor. Fy fan för felvallade skidor. Jag kunde gå i nerförsbackarna.

Aldrig som Åre

Idag har vi åkt buss genom ett vinterklätt Sverige. Väldigt fint. Jag tror de ligger snö i hela landet. Det lär ju inte ha hänt sen snöstormen -95. Vilken känsla. Ikväll har vi varit på HC. Spelning och mycket röj. Men aldrig som Dippan en söndag. Tror inte det är hälsosamt att längta så mycket efter något som jag gör efter Åre. April, nu, tack!

På bussen

Det har luktat brännt här på bussen ett tag. Inte så vi är oroliga, men ändå. Johanna: okej, nu luktar det faktiskt brännt bajs. Frida: eller kaffe..!

En längdtur

Nu beger jag mig. Alla morgonens paniker och problem är lösta och jag har med mig allt utom min brors kamera som jag hade tänkt sno. Men det verkar som om han har gömt den bra i röran på sitt rum. Och självklart svarar han inte på sin telefon. Utgången igår måste varit snurrig.

Bussen går om en timme men jag är ute i god tid och åker därför nu. Har en otroligt snäll pappa som kör mig ner. Han lyckades även trolla fram ett extra skidfodral till mig i morse när åttiotalsfodralet från Adams inte rymde alla mina skidor.

Igår hade jag och far min fotosession i källaren. För att testa alla nya skidgrejer. Då såg det ut så här. Likadant kommer det se ut imorn, fast med snö under skidorna istället.Tips, om du använder dig av klistervalla. Ställ inte skidorna på en tidning. Det fastnar. Rejält.

Ett klädande försvarstal

Jag pratade med Anna förut. Om packning och så. Hon avslutade samtalet med: Ta inte med för mycket kläder nu bara. Självklart ska jag inte ta med mig för mycket kläder. Problemet med det där uttrycket är bara att det är relativt. Jag tror nämligen inte att min och Annas definition av för mycket kläder stämmer så bra överrens. Därför har jag dokumenterat min packning.


Eftersom jag ska på skidsemester (det där tillägget med semester känns så bra att säga) är skidklädhögen överlägset störst. Den stora högen i bakgrunden är så stor bara för att jag ska åka både längd och snett. I den högen gömmer sig faktiskt min nya väst. Två lager två. Två lager ett, uppe och nere. Längdbyxor. Två par strumpar och en fin tröja. Resten är bra-att-ha-saker. Finast är mina nya vantar.
Ett tag funderade jag på att banta ner högen till endast en lager ett och två, upp och ner. Men fick sen känslan av att det inte skulle uppskattas. En svettluktande Tove är inget trevligt sällskap.


Inte heller klädhögen är särskilt stor. I synnerhet inte om man vet att den innehåller klädkombinationer för sju kvällar inklusive nyårsblåsan. Denna högen känner jag mig inte så orolig över.


Värre är det med skosamlingen. Det är packningens skamfläck. Anna kommer nog inte tycka att det är nödvändigt med mer än ett par skor om dagen (om man räknar med pjäxor och längdskor). Denna högen är synnerligt svår att försvara. Därför bantade jag ner necessären till den där lilla högen i bakgrunden.

Om jag får ner allt i väskan snyggt och ordentligt och sen håller den stängd mest hela tiden kanske jag kommer undan trots allt.

Något jag absolut inte kommer undan med är mitt ostädade rum. I synnerhet inte när pappa fem i elva säger: Du fixar till här och så sen eller? Vi ska ju ha gäster på nyår som ska sova över här. Score!

Jag kommer helt klart vara uppe ett tag till. Men det kommer Frida också. Fick just ett panikartat sms av födelsedagsbarnet!

En juldag till är över

Som man kan lista ut efter att ha tagit sig en titt på min facebook- och bloggaktivitet har det här varit en dag i rastlöshetens tecken. Jag har inte varit utanför dörren vilket jag såklart ångrar nu när dagen är slut. Men får försöka intala mig själv att det ju faktiskt har regnat hela dagen och jag hatar regn. Mer än det mesta faktiskt.

Men har sytt ihop min väst. Aningens väldigt ojämnt. Det finns dom som tycker att det är charmigt när hemgjorda saker ser hemgjorda ut. Jag tillhör inte dom. Så jag är inte ett dugg nöjd med mitt senaste projekt och funderar på att göra om den. Det kommer inte hända. Inte det heller.

Men nyårsklännningen blev jag väldigt nöjd med. Mycket. Köpte den i maj och tänkte att den var aningens för lång men skulle bli väldigt fin om den syddes upp. Och eftersom jag inte sydde upp den förrens idag så har den mycket riktigt inte invigts än. Men på torsdag alltså.

Jeansskjortan vågade jag mig inte på. Så den är som den är. Den får mig att se större ut än jag är som en så vänlig vän diplomatiskt sa en gång. Inte om skjortan men det passar där med. Snackade lite med Tomas förut som konstaterade att det nog skulle bli fyra utgångar nästa vecka. Förstår inte hur jag ska få plats med alla kläder.

Men mest av allt längtar jag efter att få åka längd. Snart snart kan ni se mig susa fram i spåren!

Imorn ska jag in på Nordstan (helvetet på jorden näst efter Kungshallen) och kriga med alla mellandagsshoppare. Har fått ett presentkort på She Shop av mormor och jag vill så gärna att den lila craft-västen finns kvar i min storlek. Hoppas hoppas.
Sen bär det av till släkten i Lysekil. Det blir en bra dag. Nu blir det sängen. Fortfarande utan duntäcke.

Lilla julafton i Kungälv

I tisdags var vi i Kungälv hos lite släkt på mammas sida. Spelade bowling
med Krikon, gunkan och alla ungar och kusiner. Mycket trevligt. Jag kom
sist av alla över tolv och min bror spelade otroligt ojämnt. Mycket underhållande.Årets julklappar :


Fick julklappar från släkten. På mormors stod det:
"Öppna försiktigt, det finns ett innehåll". Gillar logiken.
Från kusinerna kom det finaste paketet. Nästa år ska jag nog köpa alla
på Noa Noa. Fint ska det va!


Milou fick också paket men inte lika många som jag!


På kvällen ett besök hos Nicke.
Det ska bli en lila vinter för mig i år. Så av mamma fick jag en tröja och
ett par lila vantar. Underbara! Ikväll ska jag börja pilla på en lila mössa.


Äggostformen har fått hedersplats på väggen! :)

"Inget är mer trist än att vakna på julmorgonen och inte vara ett barn."
-Erma Bombeck

Schulmania firar jul

Kan ju inte låta bli att tycka om Calle Schulman.

I synnerhet inte när man läser hans brors version av julafton:"Sedan läste Calle Lukasevangeliet. Det brukade pappa
alltid göra förr om åren. Den högläsningen utgjorde starten
på julklappsutdelningen. Nu är det Calle som tagit över.
Pappa läste ur Bibeln. Calle läste ur sin Iphone. Åren går."

När juldagsmorgon glimmar..

Det gör den förstårs inte. Vi är i Göteborg. Det regnar. Förvånad? Någon?
Men det gör inget. Inte för mig. Jag är väldigt nöjd med att vara inne en dag som denna. Väldigt nöjd med att vara inne och titta ut på regnet utanför.

Har reviderat min uppfattning om dagens aktiviteter lite. Har faktiskt kommit igång med städningen riktigt bra. Ska snart bädda om. Kanske mysa under täcket ett litet tag tills det blir för varmt, jag ger upp och blir rastlös igen.
Sen ska jag bli fixarTove. Ska pilla klart min nystickade väst. Sy upp en klänning som ska bäras på nyårsafton (tror aldrig jag haft så här lång framförhållning på nyårskläder förut) och kanske om jag hinner orkar och lyckas ska jag sy in min jeansskjorta lite.

Ikväll blir det allt annat än utgång. Jag och Eva har planerat tvkväll. Den börjar kvart i åtta med Hans Majestät Konungens jultal, fortsätter med På Spåret innan vi trillar in på Stenhuggaren som faktiskt ska vara bättre än de tidigare avsnitten (egentligen inte så svårt eftersom jag tvivlar på att det kan bli sämre. Harsh but fair.). Till avslutning bjuds Offside, tror den ska vara ganska dålig men det gör absolut ingenting såhär på juldagen.

Såg precis att Snowroller snart rullar igång så jag ska nog förflytta mig uppåt i huset för lite nostalgi och snölängtan..!


En julafton till slut

Har precis kommit hem från Fiskebäck. Riktigt mysig avslutning på en i övrigt ganska seg julaftonsdag. I Mission vankades det midnattsmässa för hela slanten och systrarna Nathanaelson stod för sjungandet (fast det är väl ingen som heter det nu för tiden). Fråga: Hade inte Emelie lite väl kort kjol? Inte för att jag är rätt person att moralisera över kläder, men i kyrkan? Verkligen?

Jag kände mig ganska vilsen när pastorn stod på scen och sa 'och för er som är på besök här kan jag berätta att jag heter Gustav Berggren..', jag kände mig så dum. För jag är ju inte gäst. Men ändå visste jag inte vem han var. Jag måste vara i Mission lite oftare. Men mycket trevligt att träffa alla. Hela mitt fotbollslag var där, nästan. Jonte jag saknade dig starkt. Såg en kopia av en högstadie-Abbe och blev lite rädd. Insåg sen att det var en bror. Tur det. Micke Putte o TS var där. Gött var de. Tack för ikväll och god jul! Mest saknades Kanin. Tänk vad mycket hyss vi har haft för oss där. Vilka tider!

Årets julklapp: En äggostform.
Jag tror aldrig jag blivit så glad och förvånad över en julklapp förut. Alldeles perfekt och underbart. Nu ska det bakas äggost! Tänkte mig det till påsk? Funkar det killar? Tänkte mig även västerbottenpaj till påsk. Det äts alldeles för sällan. (Jag tror inte ni förstår hur mycket jag längtar tillbaka till er soffa. Elva veckor känns som en evighet.)

Fick även ett duntäcke. Mycket uppskattat och efterlängtat. Har dock inte invigt det än. Tänkte vänta tills imorn när jag har städat rummet och bäddat rent. Mer känsla då. Har jag väntat 7865 dagar på ett duntäcke överlever jag nog någon dag till. 7865 dagar är för övrigt så många som jag levt. På en höft. Tänkte lite och tänkte att det snart är 10 000-dagars fest. Men kom sen fram till att det väl är en sådär sex år kvar. Men vilken fest det skulle blir!

Imorn ska det fixas till på min våning. Tänkte ta mig över till Emelie och hänga lite där. Kanske spela något spel. Kafékillen fyller år så eventuellt en utgång på det. Känns lite fel, men okej.

Lördag vankas lite inköp innan vi beger oss till Lysekil för släktjul. Blir trevligt som vanligt och redan nu vet jag att i ett av paketen kommer det gömma sig en prydnadstomte. En Efraheim. Om inte faster bestämt sig för att sluta med denna tradition efter tjugo år. Probablemente, no!

Dagens miss: Efter julklappsöppningen var det några minuter kvar tills Svensson Svensson skulle börja. Jag hade inte direkt något att göra utan bestämde mig för att ring Kusin och tacka för klapparna. Precis innan jag trycker på ring hinner jag tänka tanken men vänta nu, vad var det jag fick innan jag inser att vi ju inte ens har packat upp paketen. Dom ligger ju kvar på mitt rum. Så det var bara att kila ner och hämta dom, sen för alla att sätta sig till rätta i fotöljerna igen och så fortsatte vi med några paketer till. Bra där!

Hann även med en tur till Nicke för lite sällskapsspelande och god jul-önskande.

Nu är denna julafton slut för i år. Vi kan konstatera att det blev en vit jul och att Anna Anka nog inte blev så folkkär som hon hade hoppats ikväll utan att vi nog kommer få klara oss utan henne nästa år klockan 15.00. Men vad gör väl det när åttio procent av befolkningen ändå väljer Kalle. Man kan ju tycka att sju och en halv miljon är många tittare. Men min fråga är snarare: Vad gör alla andra en komma åtta miljoner svenskar klockan tre på julafton?

Till en glad och duktig tjej,
jag är glad att jag har dig!
Önskar Lenin

God fortsättning på er!

HundvaktareVi är hundvakt över jul. Jag och Milou har blivit kompisar till slut.

Lilla julafton på Daltorpsgatan

Vi har tjuvstartat lite idag med Lilla julafton och hela huset samlat runt bordet. Vi åt riktigt god julmat, brukar inte gilla det men på vissa punkter blir jag alltså äldre. Trodde till exempel aldrig att jag skulle slänga mig efter den sista biten rökt lax. Det brukar vara äckligt.
Vi öppnade lite huspaketer och jag fick äran med det största. Mycket nöjd så klart.
Till efterrätts lekte vi paketleken. En tradition. Vi körde light-versionen. Alla blev nöjda. En mycket lyckad kväll som slutade i godisorgie (eftersom alla barn köpt ätbara paket till skillnad från pappa och Eva som köpt paraply och bok, på vissa punkter blir jag inte äldre). God natt. Imorn är det God Jul.En tanke..

Har kommit lite längre ner i intervjuvn. Blev lite rädd.

När kom du egentligen i kontakt med stureplansprofiler som Kristoffer Ahlbom och började bli tjenis med dem?
–Kristoffer har varit min bästa killkompis så länge jag kan minnas, säkert tio år tillbaka.


Sofi är trettio. Känns ju lite skrämmande att hon inte minns mer än tio år tillaka i tiden..

Musik hjälper

Har inte Spotify på min dator. Inte för att jag inte vill utan för att jag inte ser meningen med det. Har inget ljudkort. Jacob försökte vara snäll mot mig i helgen och förklara att man faktiskt "kan använda hörlurar". Vilket gjorde att jag kände mig väldigt smart när jag kunde övertrumfa datanörden (inte mitt påhitt, Jontes) med att det inte var högtalarna det var fel på utan datorn. What ever.

Nu sitter jag i alla fall på Brors rum i hans kavaj och lyssnar lyssnar. Har alltid ambitionen att upptäcka ny musik när jag sitter här. Men jag vet inte riktigt hur man gör. Försökte få lite hjälp. The Sounds kom som förslag från Åre. Fastnade för No One Sleeps When I'm Awake. Mycket bra låt. Mycket.

I övrigt har Lady Gaga snurrat i mitt huvud hela dagen efter lite för mycket bilkörning och kommersiell radio. Så jag har lyssnat av mig på henne lite.

Hittade helgens låt också, Keisha med Tik Tok. Bra är den. Inte som Maja Persson. Men bra. Så har jag lyssnat lite på Jontes, förlåt Calles, nya. Rock. Inget eget, men rock.

Läser ikapp mig på lite bloggar. Har hittat en intervjuv med Sofi Fahrman. Inte orkat så långt igenom den. Glor lite på startsidan på Facebook. Det händer inte så mycket där så här dan före dan. Diskuterade lite med herr Bergfelt om jul och prioriteringar, familj och bloggande. Kom inte fram till någonting. Men trevligt ändå. Läser också Schulmania. Gillar historien om den stulna spriten bäst. I synnerhet upplösningen.You know it would hurt him so bad
just like we knew that it would
but I'd do it again
Would you do it again if we could


Jerkstrands - besvikelsernas mekka

Jag blev snudd på förbannad när jag kom hem i morse. Var så klart redan på dåligt humör eftersom jag vaknat på fel sida (vaknat o vaknat iof, hade aldrig somnat där på tåget) av landet. Men iaf, svängde förbi Jerkstrands på vägen hem från centralen för att köpa bröd. Tänkte även att en lussebulle kanske kunde göra mig på bättre humör. Fru Jerkstrand frågade "en vanlig?" och jag sa ja.
När jag sen kom hem, hade ätit frukost länge och väl och längtat efter min lussebulle minst lika länge var det dags att plocka fram den ur påsen. Stort misstag. Det var ingen gul fins russinlös lussebulle utan en jävla russinfylld kaddemummasmakande lusseliknande bulle! Besvikelsen har inte varit större på länge. I fortsättningen ska jag bojkotta familjen Jerkstrand. Vet man inte att en lussebulle ska innehålla saffran är man inget att ha! Blä

Åre - underbart och älskat av alla

Jag sitter på tåget hem. Har haft den bästa helgen på riktigt riktigt länge. Känner att jag hunnit med allt det där som gör Åre så bra. Som härliga piståk, galen offpist, brokenmiddag, brokenrester till lunch, sju underbara kilometer i Duveds längdspår, yatzy (som jag vann så klart), häng och morgonmöte på jobbet, jobberbjudande inför påsken, alldeles för mycket öl, några snurr i Hamre, lite för mycket shopping, ett besök på Kaki, nattpromenader, snökrig, skidlärarafterski och många många timmar med Åres härligaste folk. Jag har haft underbart roligt och hoppas att Jonte håller löftet om att soffan är min på påsk också:).

Nu väntar några juldagar med släkt och vänner hit och dit. Ska bli gött!

Slappe

Alltid lite uppfriskande att upptäcka fyllebloggning så här på söndagseftermiddagen. I övrigt har jag haft en totalt bortkastad söndag i Åre. Har suttit i soffan och tittat tv o film hela dagen. För tillfället är det Spiderman som går och nu kommer snart Eriks föräldrar förbi och det är inte direkt frächa klubben som hänger på tvåan. Men Spiderman är en hjälte ändå.

Dagen kommer däremot sluta underbart mycket bättre än den har börjat. Vi ska nämligen till Broken. Lycka i sin renaste form.

Imorn kväll åker jag hem. Hemska tanke. Inser ju nu i efterhand att det egentligen var en ganska korkad idé att åka hit upp. Jag vill inte åka hem. Men jag tänkte komma tillbaka sen när vädret blir lite drägligare här uppe. När jag varit i solen i två månader och har abstinens delux. Då kommer jag tillbaka. Mer än någonsin.

Till bror:

När man är full är man alltid bra mycket fullara än man egentligen vill vara.

I hallen

Vi har suttit och väntat på att Erik ska komma hem från gymmet två timmar. Väldigt länge har han varit där. Och vi är väldigt hungriga nu.

Jacob: Erik, jag kan inte förstå hur det kan bli "lite för länge" på gymmet? Det finns ju ingenstans man tittar på klockan så ofta som på gymmet..!

I köket

Jonte: Tror du tre liter vatten räcker till pastan?
Jag (aningens för disträ): Mmm
(kommer fram till kastrullen och titta)
Jag: Tror du inte du ska ha lite mer vatten?
Jonte: Okej, jag har tvättat händerna, (stoppar ner ett finger i kastrullen) jo men jag tror det här räcker.!
Jag: Jadå, det gör det säkert! Bra, då är du spagettiansvarig..!
Jonte: Okej okej jag tar lite mer vatten.

:)

Vi mår bra. Vi mår så sjukt bra. Tänk om man kunde vara här jämnt. Solen har inte gått upp än, vi har inte ätit frukost än trots att backen öppnar om en halvtimme och vi vet att solen inte kommer orka över renfjället idag heller. Men vi mår bra ändå.

Igår hade vi härligt skidlärarhäng på Parkvillan som Calle står värd för i år med öl och lasagne. Mycket lyckad kombination.

Nu åker vi skidor!

Vi mår bra nu

Skidlärarafterski på parkvillan. Calle har jobbat bra och i år finns ett riktigt ställe att vara på. Vi knäcker fjärde ölen och kommer må bra länge. Åre - underbart och älskat av alla

Det är en tur till Åre

Jag ligger i en av överslafarna (bästeplatsen!) på nattåget mot åre. Tror knappast man kan somna lyckligare än så här. Hela kroppen mår bra bara av tanken på bästebyn. Möjligtvis om man somnar på en bunker på en kust vid ett hav. Men bara möjligtvis. Sov gott. Men inte lika gott som jag.

Julpyntat vare här!
Släktkalas deluxe

I fredags fyllde mormor åttiofem vilket firades stort med släktkalas deluxe. Det är vi sådana tillställningar man kan få med sig så här fina kort hem.


Vi är väl inte närmre än pysslingar och sysslingar på vissa håll men
har kul till Idol än då. Dagens fråga: Vem ska bort?


Men vad du än gör, tryck inte på tv-knappen!!

Snart jul

Igår var en sån där typisk bakisdag. Men inte ens en gnutta bakis. Det råkade bara vara tio timmars kvalitetstv i burken och jag kände väl inte precis att jag orkade med något annat. Så det blev soffan. Hela dagen. Damernas skidskyttestafett. Damernas slalom - första åket (från ÅRE!). Herrarnas storslalom - första åket. Herrarnas skidskyttestafett. Damernas andra åk. Herrarnas andra åk. Längd sprint. Kortbane-EM i simning. Och på kvällen hamande vi framför Pay It Forvard.
Ur allt detta kammade vi hem en tredje plats för damernas stafettlag. Anja kom fyra. Larsson åtta. Herrarnas stafettlag slutade sexa efter ett svagt upplopp (vi låg fyra). Hanna Falk kom sexa. Sara Sjöström var en hundradel från pallen i 200 fristil.

Mitt i allt detta hittade jag dock en lucka. Jag skulle egentligen bara ut på en promenad för att få lite frisk luft men det slutade med att jag packade på mig snabbekläderna och begav mig ut på en springrunda i delsjöområdet. Det var så härligt att springa omkring där på den delvis vita marken. Men bara grejen att det snöat och en del fortfarande ligger kvar, två dagar senare! det händer inte så ofta. Det var kallt i luften också. Som i Åre. Jag fick längd-feeling. Prövade att blunda lite där jag sprang och kunde nästan känna hur jag flög fram i spåret och aktade mig för granar och dylikt osm jag brukar åka på. Men det höll inte så länge. Jag fick öppna ögonen igen för att slippa springa in i delsjö-granarna.

Så nu sitter jag här i köket. Lyssnar på Maia Hirasawa. Tittar ut genom fönstret och om man kisar blinkar och tittat snabbt så ser det väldigt vitt ut där ute på Göteborgsgatorna. Tar ett bett till från min knäckebrödsmacka med cheddarost och känner mig väldigt nära Åre. På torsdag åker jag dit en sväng.

Monday morning

Jag hade så stora förhoppnigar på inledningen av vecka femtioett. Jag gick och la mig nästan i tid igår. Ställde klockan, packade väskan och la fram kläder. Det var inte för att gradera mig ifall Anki ringde och väckte mig så att jag skulle komma snabbt iväg. Nej, idag skulle hon inte ringa och väcka mig. Jag skulle istället gå upp av mig själv vid sju, klä på mig, börja äta frukost och sedan triumferande komma i tid när Anki väl ringde.

Men inget gick som planerat. Istället somnade jag om som vanligt, men lampan tänd. När jag vaknade igen var klockan 8.17 och dagens första lektioner hade redan börjat. Jag skulle inte få något vik idag. Jag somnade om. Big mistake. Idag skulle ju bli dagen då allt hände. Allt gjorde. Men icke. Jag sov till halv elva och en timme senare sitter jag fortfarande i köket halvt påklädd. Men imorn, imorn! ska allt hända!

Tada!

Det är färdigt! Pepparkakspalatsets sista del är på plats. Och nu är det även sminkat och fint! Vi är nästan mest facinerade över hur likt resultatet blev. Likt ritningen alltså. Oftast brukar det ju gå åt helvete med just pepparkakshus (förlåt, palats) och sluta med en massa nödlösningar och klydd. Men icke i år. I år är det perfekt!

Detta firar vi med Glöggen! Närmare femtio personer kommer och går i vårt hus ikväll. Mycket trevligt. Jag väntar numera på att gröten ska serveras. Hörde precis att Micke o Susanne som har pallrat sig hela vägen från Limhamn har kommit. Gott!

Övningskör vidare

Det är inte helt obefogat att undra hur kattsingen (nytt skönt uttryck direktstulet från Pojken och Tigern, veckans läsläxa i åk 3 - tovs. anm.) jag fick till det där med körkort. Efter att har haft uppehåll från övandet (skulle fortfarande inte vilja kalla det körande, inte än) i fyra veckor är jag nu sämre än någonsin. Förra veckan blev jag omkörd uppför Eklandabacken! Inte okej. Idag (och förra veckan) hade jag ett otal situationer där jag agerade lite för tvivelaktigt för att sitta på ett rosa kort. Men bytt är bytt kommer aldrig igen och jag kommer aldrig ge det infrån mig. Kan ju undra hur det här med att köra bil kommer gå i april när jag kommer hem nästa gång. Keep away göteborgare!

Sena kvällstankar om produktion och svin

Det var tanken att min dag skulle vara produktiv. Jag skulle jobba, ta mig hem, snabbt, städa, tvätta, baka klart pepparkakspalatset (det skulle jag förresten ha gjort igår), laga en god och kärleksfull middag, boka flygbiljetter och hjälpa till att klä om stolarna.

Men det känns som något genomgående just nu. Bland alla runt omkring mig. Veckans mantra verkar vara: vilken äckligt oproduktiv dag.

Jag hade ju inte så mycket val i fråga om jobbet och lyckades dessutom kamma in några extratimmar. Och jag städade faktiskt lite. Ganska mycket till och med. Men sen tog det stopp. Inget tvättande. Inget pepparkakspalatsande. Inga flygbiljetter. P o E fick göra stolarna själva. Och hämtmat on top of everything.

Men jag återkommer imorn, starkare och mer produktiv än någonsin! Nåja man kan ju önska.

Förövrigt går tiden väldigt långsamt. Det är bara tisdag kväll. Imorn ska jag jobba en massa, städa klart rummet och träna. Svinissprutan får vänta ett tag till. Det passar liksom inte mina planer just nu. Dessutom lever jag i en helsvinfri värld när hela min familj är vaccinerad, alla på jobbet och E också. Några andra umgås jag inte med. Så hur skulle jag få svinis? Och om jag mot all förmodan får det, vem skulle jag då smitta? Men jag ska. Det ska jag verkligen. På måndag. Kanske.

Nightie!

Mot skolan och vidare!

Lärarkarriären dundrar vidare. Igår blev jag erbjuden att jobba i bilden men kände att där går gränsen. Musik och Bild - nej tack. Jag är tondöv och ännu sämre på att måla. Men så imorse vaknade jag av en klämkäck Inger och övertalade mig att komma in för några timmars musikundervisning. Men hon vet att jag inte skulle fixa det utan lovade mig att det bara skulle vara film. Så nu har jag sätt första halvan av The Commitments tre gånger och även lyckats lura i sextio olyckligt ovetandes om min okunskap att The Commitments var ett jättestort soulband under sjuttiotalet som det sen gick åt helvete för. Jag förstår inte vad jag får allt ifrån..?

På eftermiddagen hade jag en lektion som jag avslutade genom att säga

Jag hoppas att jag inte kommer ha er igen och om
jag har det hoppas jag att ni kommer bete er väldigt
mycket bättre.


Jag vet inte om man får säga så till ett gäng trettonåringar men jag var arg och sa helt enkelt så. Tänker dessutom tacka nej till allt framtida arbete i den klassen. Jag kommer ju iof bara jobba två veckor till så så många timmar kommer jag ju inte kunna förlora. Imorn ska jag vara idrottslärare och nästa vecka blir det ytterligare en debut, den mest spännande hittills, nämligen i sexualkunskap. Haha!


Julsucker

Jag är en sucker på julskinka. Svårare än så är det inte. Så nu är den på plats i ugnen. Julens första julskinka. Serveras med potatismos och ärtor till söndagsmiddag. Myckt efterlängtat. Mycket gott. Hoppas jag. Och visst finns det förväntningar. Mor gjorde underbar julskinka och eftersom jag den senaste tiden har börjat gå omkring och mycket förnöjt och självsäkert konstaterat att jag ju faktiskt är ganska bra på att laga mat har jag nu en del att bevisa.

Till efterrätt ska det bakas pepparkakshus. Fel - pepparkakspalats. Det blir mäktigt.Dagen efter gårdagen

Idag finns det väldigt många saker som jag inte är nöjd med. En bruten nagel. Oförmåga att göra någonting alls. Brutal bakfylla. Mulet tristväder. osv.
Men så finns det ett gäng saker som jag är väldigt nöjd med. Som till exempel att jag tog convers istället för dom nya kämgorna igår. Mest därför att den ena skon nu är lila (rödvin?) och att jag lyckades toktrilla med stora problem att ta mig upp. Utan klackar. Kan ju tänka mig hur kvällen gått i kängorna. Haha. Eller kanske att vi åt igår kväll (HejjagvillhaenhamburgareencheesburgarenågotvegetarisktenmellancolaenmellanpommesTACK!) = spyfri bakfylla. Eller bara det faktum att jag inte gjorde bort mig mer än nödvändigt.
Men totalt får det nog ändå ses som en dålig kväll. Inte alls misslyckad, inte så. Men nackdelarna väger nog tyngst.

Så idag tittar jag på vinterstudion och äter indiskt och julkola. Tänkte sticka också. Får se hur det blir med det.

Franska här kommer jag!

Jag har tagit ett steg längre i lärarandet. Ett steg ut på väldigt tunn is. Jag har varit franskalärare idag. Det kan låta ganska ofarligt. Men då har man glömt att tänka över det faktum att jag inte läst franska på sex år. Att jag fullkommligt avskydde det och dessutom var riktigt riktigt dålig. När Anki ringde imorse var hennes första fråga
Kan du någon franska?

Eh.. kanske tio ord?
Bra, det räcker. Kan du komma in om tjugo minuter?
Eftersom jag fortfarande inte verkar ha lärt mig att dom kan ringa på morgonen så hade jag ju inte gått upp. Men efter lite kompromissande och frukost på vägen hann jag. Skål på de!

Nu tänkte jag mig en tur till Frölunda torg för att reklamera min mobil och ikväll blir det vin och Idol med E innan vi ska på någon sorts indierock spelning någonstans som jag har glömt av. Jag menar, vad har man på sig då?!

Julstök och dagens recept

Jag är mätt i magen. Jag har ätit julkola så att jag har ont i alla tänder i hela munnen. Uppe som nere. Och nu är det ändå säkert en halvtimme sen jag slutade äta.

Det blev inget jobb idag (underbart!) så jag har julstökat istället. Tvättat och inlett den behövda städningen av mitt rum. Men tröttnade ganska snart på det och övergick till lite mer juliga bestyr istället. Lussebak. Dom blev lite torra mot kanterna. Och lite varierande storlek. Men det är ju ändå inte jag som ska äta dom. Däremot åt jag en del socker-smör-saffransblandning. Ljuvligt. Tur att jag tränade igår.

När jag ändå var in a row hoppade jag direkt över till min favorit. Mormor Leires julkola. Och så lite julmust på det. Det blir inte bättre än så.

Tillmiddags var det endast två ätande så jag slängde ihop en nykomponerad rätt: Röd gryta på speed. Mycket omtyckt. Perfekt ris.

Imorn ska jag tillbaka till skolan. Lite rastvakt och fritids. Helt klart min favorit. Kan inte förstå hur Robert på fritids kan vara så nöjd med mig. Jag sitter bara på en stol och ritar eller pärlar pärlplattor. Plockar inte undan något. Bockar inte av några barn. Är inte trevlig mot några föräldrar. Hjälper inte barnen. Men ändå får jag komma tillbaka. Vilket lyxjobb. Imorn ska jag nog anstränga mig lite till. Kanske spela lite fotboll på skolgården. Det blir så kallt annars.
I övrigt sa Anki till mig igår att det varit många lärare som frågat efter mig nu när jag varit borta. Alltid trevligt att höra. Jag kanske skulle göra karriär som lärarvikarie..?

Dagens recept:

Mormor Leires julkola:
(ca 75 st)

75 g smör
1 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
75 g blockchoklad

Blanda ihop allting i en traktörpanna
och låt småputtra ihop tills önskad
koncistens uppnås. Detta kontrolleras
med hjälp av kulprovet.
Beroende på hur vid panna man använder
och hur plomb-vänlig kola man vill ha
så tar det väldigt olika tid.
Häll upp i en teflonform, ca 20 x 30 cm
med lite matolja i botten.
Jag var lite vågad idag och ändrade för
första gången i receptet och strödde över
hackad mandel. Mycket lyckat.
När den stelnat: skär i lagom stora bitar
och slå in i papper. Värdelöst tråkigt
jobb men det är värt det!


Röd gryta på speed

(variera mängd efter tycke och smak)
Kyckling
Lök
Vitlök
Curry
Broccoli
Krossade tomater
Rött vin
Grönsaksbuljong
Ris

Stek kyckling, lök, vitlök och curry
tills det fått fin färg och ser gott ut.
Häll i broccoli (om fryst, stek tills den
blivit mjuk) och krossade tomater.
Låt koka ihop lite tillsammans med vin
och buljongtärning. När riset är färdigt,
häll i lite grädde eller mjölk om man
vill och koka upp en sista gång.
Supergott!

After I've cried my last
There'll be beauty from pain
Though it won't be today
Someday I'll hope again

Tillbakakastad till vardagen

Vaknade fem över halv åtta i morse av att det ringde. Många onda och elaka tankar hann rinna förbi innan jag till slut svarade. Vem i helvet ringer halv åtta på morgonen?! Sen kom insikten. Om gårdagen. Aha! Just det! Jag ringde ju skolan igår och sa att jag var tillbaka på banan. Tillgänglig som få och desutom med ett sug efter att få jobba. Dock inte bli störd i min morgonsömn. Men det var bara att kicka igång dagen. Upp och hoppa. Klä sig, bli ohungrig, leta omkring och packa väskan (tänkte i gårkväll att vad är oddsen att jag ska bli inringd imorn? jag behöver inte lägga fram kläder och packa ihop grejerna. Ack så fel man kan ha.), frächa upp det outsovda ansiktet och traska iväg till skolan på en halvtimme. Mycket imponerande.

Dagen har varit bra! Det slutade med att jag fick jobba åtta och en halv timme. Mycket värt att orka iväg i morse. Ska jobba på fredag också men dom är sjuka itll höger och vänster så skulle inte förvåna mig om jag blir inring imorn igen. Helt ärligt skulle jag hoppas på att det inte blir så. Mitt rum ser ut som ett helvete. Tycker jag. Och då är det illa, om till och med jag inte längre står ut. Men det är ju så det blir med en månads packning och fyra dagars Stockholms-shopping på golvet.

Jag ska göra lussekatter också imorn om jag är ledig. Borde ta svinissprutan men tror att jag skjuter upp det till fredag. Annars kan jag inte träna imorn.

E och jag har varit till Fysiken idag. Så duktiga! Medelgympa stod på schemat och med något varierande resultat tog vi oss igenom timmen. Vilket betyder att E var superwoman som vanligt och jag var ofokuserad och i helt avsaknad av kämparglöd. Som vanligt. Imorn ska vi hänga på pilatestrenden. Tio år för sent. Det blir kul!

Har ju helt glömt berätta att jag leder kändisspottingen! Åt på samma donken som Arne Hegerfors i måndags! De ni! Kanske inte att donken är det mest glamorösa ätstället i Stockholm (till mitt försvar kan jag ändå säga att jag var på Sveriges första, grundat 1973) med hittills det mest kändistäta ätstället jag varit på! Grattis till mig! Får se vad Lotta hittar på nästa gång hon är i Stockholm.. En middag på Stureplansgrillen kanske..?

Det har varit en bra dag. Är lite chockad över hur snabbt jag slängdes in i vardagslivet. Men det är ju det jag har saknat. Egentligen. Men just nu saknar jag bara Stockholm. Kommer inte hamna där förrän i april. Det är långt till april.

På väg hem

Ser tillbaka över en go helg i Stockholm. Riktigt lyckat! Alltihop. Utom möjligen att jag missade tåget hem från Uppsala igår med sirkus tre minuter så att jag fick sitta på Uppsala Central en timme. Men det kommer bli många fler turer i det väntrummet så lika bra att vänja sig. (Vänja. Underligt ord det där. Jag tycker ju alldeles absolut att om det är dubbelkonsonant så blir det kort vokal. Men icke i Stockholm. Där struntar man alldeles direkt i det där och uttala istället ordet med lång vokal. Väääänja. Mycket irriterande. Språkpolisen tar aldrig ledigt.)

Dagen har varit trevlig. Har varit mestadels med mig själv. Pga skoskav slog jag på stort och tog bussen hela vägen ner till Kungsträdgården (tre hållplatser) och gick vidare därifrån över Skeppsbron till Skeppsholmen och Moderna Muséet. Det var väl sådär måste jag säga. Kanske mest för att jag fortfarande inte riktigt har blivit frälst av modern konst. Men dom hade en stor utsällning om Salvador Dalí som var trevlig. Det var ungefär där allt folk (mycket mycket folk för att vara en tisdag) hängde. I resten av utsällningarna var jag ganska ensam. Gillade mest avdelningen med Munch, Matisse och två svenska: Hjertén och Grünevald. De två sista fick jag en föreläsning om i morse av Brita och plötsligt blir deras konst så mycket mer intressant. När man vet bakgrundsfaktan. Nästa gång ska jag nog gå på en sån där rundvandring när jag är på museum. Så man lär sig lite.

Till eftermiddags åkte jag över till Slussen och träffade Hanna. Vi promenerad bort på Hornsgatan (monopol!) och till Café Montmartre (väldigt osäker på stavningen). Sjukt mysigt! Och så skön ägare. Han la ner kärlek på allt. En vanlig kanelbulle fanns inte. Utan en lätt uppvärmd kanelbulle florsockerspudrad!

Nu dör batteriet och jag ska hitta tillbaka till min plats. So long!

Inte konstigt att jag hatar Bålstad.

Jag åker tåg. Stockholm - Göteborg med InterCity-tåg. Fem timmar att slå ihjäl.
Ankommer snart till Bålstad. Detta vidriga Bålstad. Jag fullkommligt avskyr Bålstad.

Det kan ju te sig lite underligt. I synnerhet med tanke på att jag aldrig varit där. (Kommer definitivt aldrig åka dit frivilligt heller.) Däremot har jag varit i Båstad. Jag har försökt åka tåg till Båstad. Jag har försökt åka tåg till Båstad under en Internet-lös period. Jag har varit tvungen att ringa till SJs biljettbokning. Detta hade ju kunnat vara helt okej. Jag har ganska bra tålamod och om man inte har bråttom så är inte 0771-757575 helvetet på jorden (inte som bottenplan i Kungshallen). Om det inte vore för Bålstad.

- Vart vill du åka? (med äckligt elektronisk rikssvensk röst)
- Båstad.
- Är det riktigt att du vill åka till Bålstad?
- Nej.
- Vart vill du åka?
- BÅSTAD.
- Är det riktigt att du vill åka till Bålstad?
- NEJ!
- Vart vill du åka?
- B Å S T A D !
- Är det riktigt att du vill åka till Bålstad?


Och så kan man hålla på. I det oändliga. Inte konstigt att jag hatar Bålstad.

En sista Stockholmsdag

Gårdagens kväll i Uppsala var mysig. Jag och Jerry hamnade på Unico för fika. Inte lika bra som Tintin men funkar som substitut. Fick just en idé och sitter nu och funderar på om man kanske skull öppna en Tintin-filial i Uppsala. Skulle det slå igenom? Är Uppsala-borna lika imponerade av gudomliga kyckling-baguetter och dygnetrunt-öppna kaféer? Skulle det slå igenom? Kanske lika bra att ta reda på det.. Och fatta vilken rabatt jag skulle kunna få..!

På dagens schema står att inte göra slut på lika mycket pengar som de andra dagarna. Alltså, ingen shopping. Istället tänkte jag ta mig ner till Skeppsholmen och Moderna Muséet. Kanske National Museum också men det är inte säkert. Om det slutar regna kan jag även tänka mig en tur till Gamla Stan för att vandra omkring lite. Annars åker jag nog till Kungliga Biblioteket här i närheten. Tycker mycket om Bibblor. Favorit är så klart Public Library i New York.

Ikväll åker jag hem. Tror jag i alla fall. Har inte köpt biljett men det finns ett gäng som förväntar sig att jag kommer så lika bra att leva upp till det. Det finns en liten detalj som inte är avklarad här i Stockholm än men sent igårkväll fick Lotta mig att inse att man kanske inte behöver göra allt. Man kanske inte behöver veta allt. Men det bär ju emot. Det gör det definetivt.

RSS 2.0